Frequently Asked Winequestions: Krijg je hoofdpijn van tannines?
- Pieter Vanlommel
- 26 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 dagen geleden
In mijn rubriek FAW (Frequently Asked Winequestions) geef ik een antwoord op vragen die vaak voorkomen tijdens mijn wijnproeverijen. Een van die vragen is: krijg je hoofdpijn van tannines? Het antwoord is neen! Het is quercetine, een ander stofje in rode wijn, dat hiervoor verantwoordelijk is.

Iedereen kent het fenomeen: als je een keer te veel alcohol gedronken hebt, word je daags nadien met hoofdpijn wakker. Want alcohol droogt je hersenen uit en vandaar komt de hoofdpijn. Maar sommige mensen krijgen meteen na het drinken van een glas rode wijn al hoofdpijn of rode vlekken in het gezicht, terwijl ze zonder problemen wel bier kunnen drinken.
Tot voor kort werd hiervoor naar sulfiet of tannines gewezen. Het eerste stofje wordt toegevoegd aan de wijn en werkt antioxiderend, het tweede zit van nature in rode wijn via de schil van de druiven. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat het om een ander stofje gaat dat die hoofdpijn veroorzaakt: quercetine, een antioxidant die de afbraak van alcohol belemmert.
Hoe gaat dat concreet? Als quercetine in je bloed wordt opgenomen, zet je lichaam dit om in quercetine glucuronide. En in die nieuwe stof blokkeert dit de stofwisseling van alcohol. Met als gevolg dat acetaldehyde, een irriterende stof die vrijkomt bij de afbraak van alcohol in je lichaam, zich ophoopt. Met flinke hoofdpijn tot gevolg.
Ben jij iemand die snel last heeft van dit fenomeen na het drinken van rode wijn? Dan is het goed om weten dat die quercetine in hogere concentraties voorkomt in wijnen uit warme, zonnigere streken zoals Spanje, Californië en Italië. Maar het wordt minder aangemaakt in druiven uit het noordelijk halfrond zoals Oostenrijk, Duitsland, België, Nederland en de noordelijkere Franse gebieden zoals de Loire. Kies volgende keer dus eens bijvoorbeeld voor een Pinot Noir uit een koel klimaat -zoals deze van Pietershof en ondervind zelf het verschil.
Comments