Hoe lang kan je wijn bewaren? Een overzicht
- Pieter Vanlommel
- 30 mei
- 2 minuten om te lezen
Het is de meest gestelde vraag tijdens mijn wijnproeverijen: hoe lang kan je een wijn eigenlijk bewaren? Met deze blogpost probeer ik dit moeilijke vraagstuk voor je op te lossen.
Je hebt het vast al eens meegemaakt: je vindt een vergeten fles wijn achter in de kast, en je vraagt je af… kan ik deze nog drinken, of beland ik straks met azijn in mijn glas? Voor een antwoord op die vraag leg ik in een spoedcursus uit waar je op moet letten.
Laat me beginnen met ongeopende flessen, wijnen die dus (in een ideale situatie) plat in je vochtige wijnkelder liggen te rusten.
Rode wijnen met veel tannines (zoals Cabernet Sauvignon of Syrah) kun je vaak 5 tot 10 jaar bewaren, soms zelfs langer als het topwijnen zijn. Lichtere rode wijnen (zoals Pinot Noir) zijn meestal binnen 3 tot 5 jaar op hun best. Bewaaradvies: Donker, koel (tussen een min of meer constante temperatuur van 10 à 15°C), liggend (voor kurkfles) en vochtig (met een luchtvochtigheid tussen +/- 60 en 75 %).
Voor witte wijnen maak ik een onderscheid tussen frisse en fruitige witte wijnen zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, die je best jong drinkt, binnen 1 tot 3 jaar na het oogstjaar dat op het etiket staat vermeld. Volle witte wijnen met houtrijping (zoals Chardonnay) kunnen vaak 3 tot 5 jaar mee, de beste Chardonnays, met name de grote witte wijnen uit de Bourgogne, zingen het nog veel langer uit.
Voor rosé geldt: snel opdrinken! De meeste roséwijnen zijn op hun lekkerst binnen 1 tot 2 jaar. Daarna verliezen ze hun frisheid. Hetzelfde geldt voor mousserende wijn. Prosecco’s en andere frisse bubbels zijn gemaakt om jong te drinken: binnen 1 à 2 jaar. Champagne en kwaliteitsbubbels kunnen wel 3 tot 7 jaar liggen – soms nog langer. Als er een jaartal op het etiket staat bij Champagne, gaat het om een 'vintage' Champagne - een
Slechts een klein percentage van alle wijnen is gemaakt om te rijpen. Denk aan grote Bordeaux’s, Barolo’s of vintage port. Die kunnen na 10, 20 of zelfs 50 jaar nog schitteren – mits goed bewaard. Wijn die bedoeld is om jong te drinken, wordt helaas meestal niet lekkerder met de jaren. In dat geval is ‘wachten’ vooral uitstel van genieten.
Wil je advies over wanneer je wijn 'op dronk' is? Dan is het raadzaam om de naam van de wijn even te googelen met 'drinking dates' als bijkomstige zoekterm. Niemand die een wijn en zijn bewaarpotentieel beter kan inschatten dan de wijnmaker zelf en hij of zij neemt deze informatie vaak op in de technische fiche van zijn wijnen, die op hun website is terug te vinden.
Ben je van plan om te investeren in krachtige bewaarwijnen, dan kan ik uit eigen ervaring alvast onderstaande rode wijnen aanbevelen, die met de jaren alleen maar beter worden. Dit is slechts een kleine selectie. Contacteer me gerust als je specifieke vragen hebt of ook suggesties wil voor witte bewaarwijnen.













Opmerkingen