Wijn in Oeganda: gids voor wijnliefhebbers die op reis gaan naar dit Afrikaans land
- Pieter Vanlommel
- 23 apr 2024
- 3 minuten om te lezen
Oeganda is een toeristische bestemming die alsmaar meer in trek raakt bij Europese toeristen. Alleen is het voor wijnliefhebbers een groot vraagteken welke wijn ze gaan vinden als ze op reis gaan naar Oeganda. Découvin probeert je op weg te helpen met onze gids ‘wijn in Oeganda.’
Oeganda heeft geen traditie in wijncultuur, noch wordt er wijn verbouwd in het land, op een enkele betweter na. Goed om weten is dat het beroep van sommelier hier zo goed als onbestaande is, zo zal je ongetwijfeld wel eens een veel te warme fles rode wijn die op ‘kamertemperatuur’ -lees: 25 graden- heeft gestaan op tafel krijgen. Het heeft dus geen zin om naar de verschillen tussen de verschillende wijnen te vragen die op de kaart staan, laat staan suggesties te vragen over foodpairing.
Op de kaart van de restaurants in de betere lodges vind je voornamelijk Zuid-Afrikaanse wijnen. Dat is logisch, gezien Zuid-Afrika zowat het enige wijnproducerende land is in het Afrikaanse continent en het enige land dat enigszins in de buurt ligt van Oeganda. Bij hoge uitzondering zal je ook een betere Franse wijn vinden op de wijnkaart, maar aan dat verre importproduct zal ook een stevig prijskaartje hangen.
En dan nog heb je niet de garantie een topwijn op tafel te krijgen, want ook van wijnopslag en conservatie hebben de Oegandezen helaas geen kaas gegeten. Ook kan je al raden hoe lang een wijn als deze onderweg moet geweest zijn voor ze op haar eindbestemming is geraakt en wat er op die tijd allemaal had kunnen gebeuren met de wijn. Te lang in de zon of in de warmte bijvoorbeeld, of volledig door elkaar geschud.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen door je eigen wijn mee te brengen in je bagage? Dat kan, als je nog wat kilo’s bagage op overschot hebt en mits je de flessen goed beschermt.
Wees er wel bewust van dat je niet te lang wacht met ze te nuttigen eens je in Oeganda bent aangekomen. In dit immer warme land dat kort bij de evenaar ligt, is het namelijk bijzonder lastig om wijn gekoeld te houden. Zo zijn minibars op hotelkamers of lodges een zeldzaamheid. Ook zal je veel verplaatsingen over hobbelige grindwegen moeten maken, en zoals geweten zijn trillingen geen goede vrienden van wijn.
Voor je helemaal moedeloos wordt over je toekomstige reis naar dit prachtige land, eindigen we met een positieve noot. Want tijdens onze veertiendaagse hebben we aan de hand van een "praktijkstudie" enkele wijnen gevonden die we kunnen aanbevelen. Geen topwijnen, wel aanvaardbare wijnen die, mits op de juiste temperatuur geserveerd, je nog redelijk kunnen laten genieten van de door ons zo geliefde drank.

Zo viel de 'Signature Chenin Blanc' van het gekende wijnhuis Spier zeker niet uit de toon, net als de friszure 'Berry Bush Rosé' van het eveneens Zuid-Afrikaanse wijnhuis Bellingham. Voor rode wijn kunnen we de 'Cabernet Sauvignon' van Robertson Winery en 'The Winemasters Cabernet Sauvignon' van Nederburg aanraden. Met wat geluk vind je van laatstgenoemde wijnhuis ook de oerdegelijke '1791 Pinotage' terug op de wijnkaart.
De favoriete wijn tijdens onze Oeganda-trip was echter de verfrissende, bloemige en citrusachtige Chenin Blanc van KWV The Vinecrafter, gemaakt door een grote Zuid-Afrikaanse coöperatieve. Maar ook de Chardonnay van wijnmaker Excelsior viel aardig in de smaak als zijnde een allemansvriend.
Comentarios