Keerpunt voor Cava? Historisch lage oogst in 2023
- Pieter Vanlommel
- 18 jan 2024
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 apr 2024
2023 was een extreem jaar als we over klimaat spreken. De meeste landen in het zuidelijk halfrond kenden grote problemen met droogte, vroege vorst of extreme hitte. Ook Spanje werd niet gespaard en dat had een grote impact op de druivenoogst voor Cava. De opbrengst lag vorig jaar aanzienlijk lager dan in de voorgaande jaren, sommige bronnen spreken zelfs over een afname van 55 procent

.
Betekent dat per definitie slecht nieuws voor de liefhebbers van deze mousserende wijn? Niet meteen, als we Javier Pagés moeten geloven. De voorzitter van de D.O. (Denominacion de Origen, nvdr.) Cava, erkent de obstakels waarmee de wijnmakers in Catalonië mee te kampen hadden. “Maar’" zo zegt Pagés, “De opbrengst mag dan veel lager liggen, de kwaliteit van de oogst is wel buitengewoon.”
Weinig regen betekent immers ook weinig kans op schimmels in de wijngaard. Pagés meent ook dat de oogst van vorig jaar een referentiepunt kan zijn voor de toekomst van de wijnbouw in deze regio. Minder opbrengst dus en meer focus op kwaliteit. Op die manier wil de regio af van het etiket van goedkope schuimwijn.
De vraag naar Cava blijft wel wereldwijd groeien, en rekening houdend met de lagere oogstopbrengst zou dat wel eens voor een prijsstijging kunnen zorgen van deze geliefde bubbels. Cava blijft trouwens de appellatie die hoogste export in Spanje kan voorleggen. Liefst 70 procent van deze wijnen gaat naar het buitenland, goed voor een totaal van 249 miljoen (!) flessen. Duitsland blijft de grootste afnemer van Cava, gevolgd door de VS, België en het Verenigd Koninkrijk.
Comments